23:34
Наукова робота клініки

Як практикуючий хірург-ортопед, скажу чесно, досить скептично відношусь до написання і публікацій наукових статей, та й часу завжди не вистачає. Але ще перед війною вирішив опублікувати наше бачення покращення результатів ендопротезування колінного суглобу яке базується на більше 2тис прооперованих пацієнтів. І ось наша стаття вийшла в науковому журналі моєї рідної alma mater в місті Полтава. 

 

 

Лінько Я. В., Рокита Т. Г., Рокита В. Г.

 

ПЕРЕВАГИ МІНІМАЛЬНИХ СПИЛІВ ПРИ ТОТАЛЬНОМУ ЕНДОПРОТЕВУВАННЮ

 

КОЛІННОГО СУГЛОБА

 

Київська міська клінічна лікарня №7 (м. Київ, Україна)

Львівська лікарня швидкої медичної допомоги (м. Львів, Україна)

 

Визначено, що серед технік ендопротезування найбільш поширеним залишається метод механічного вирівнювання запропонований Insall, при якому позиціонування стегнового та тібіального компонентів проходить перпендикулярно до механічної осі кожної кістки. При цьому для досягнення результату стабільності коліна та механічного вирівнювання кінцівки хірург має знайти той «розумний компроміс» між адекватними кістковими спилами та відновленням балансу змінених м'яких структур. Мета дослідження - дослідити ефективність проведення тотального ендопротезування колінного суглобу (ТЕКС) в лікуванні деформуючих захворювань колінного суглобу (КС). Використано методи - тотальне цементне ендопротезування здійснено із використанням ендопротезів NexGen (Zimmer, СІЛА) та Sigma (DePuy, Johnson&Johnson, СІЛА). Було використано моделі як зі збереженням задньої хрестоподібної зв'язки (75%) так і без збереження задньої хрестоподібної зв'язки (25%). В обох випадках застосовувалась тільки фіксована платформа. За період з 2015-2018 роки на базі ортопедичного відділення КМКЛ№7 та ЛШМД міста Львова було прооперовано 1250 пацієнтів з приводу артрозу колінного суглоба. Серед пацієнтів переважали жінки (72%), вік пацієнтів був від 42 до 86 років, в середньому 69 років.

 

Відмічено, що за останні ЗО років було запропоновано багато нових конструктивних рішень у створенні протезів із використанням сучасних досягнень в біомеханіці колінного суглоба. Однак, зауважено, що незважаючи на значні конструктивні зміни в протезах колінного суглоба відсутні тривалі терміни спостереження за результатами ендопротезування. Результати ендопротезування оцінювались за Оксфордською шкалою оцінки коліна (OKS) через 1 рік після операції.

 

Згідно із автороськими дослідженнями кількість «задоволених» результатами операції пацієнтів переважно спостерігалось в групі де проводились мінімальні кісткові спили та «розумний» баланс мяких тканин. Особливо доцільним такий підхід видається авторам в світлі майбутніх ревізійних протезувань.

 

Ключові слова: рухова активність, студентська молодь, фізичне виховання.

 

Вступ. Ендопротезування колінного суглоба (ЕКС) є основним загальноприйнятим методом лікування вираженого артрозу колінного суглоба. Серед технік ендопротезування найбільш поширеним залишаєть­ся метод механічного вирівнювання запропонований Insall, при якому позиціонування стегнового та тібі­ального компонентів проходить перпендикулярно до механічної осі кожної кістки. При цьому для досягнен­ня результату стабільності коліна та механічного ви­рівнювання кінцівки хірург має знайти той «розумний компроміс» між адекватними кістковими спилами та відновленням балансу змінених м'яких структур.

 

Мета дослідження. Клінічно дослідити ефек­тивність проведення тотального ендопротезування колінного суглобу (ТЕКС) в лікуванні деформуючих захворювань колінного суглобу (КС), а також проде­монструвати високий рівень ефективності застосуван­ня мінімальних кісткових спилів при ТЕКС.

 

Об'єкт і методи дослідження. За період з 2015- 2018 роки на базі ортопедичного відділення КМКЛ№7 та ЛШМД міста Львова було прооперовано 1250 паці­єнтів з приводу артрозу колінного суглоба. Тотальне цементне ендопротезування проводилось авторами статті з використанням ендопротезів NexGen (Zimmer, США) та Sigma (DePuy, Johnson&Johnson, США). Ви­користовувались моделі як зі збереженням задньої хрестоподібної зв'язки (75%) так і без збереження за­дньої хрестоподібної зв'язки (25%). В обох випадках застосовувалась тільки фіксована платформа. Артроз з варусною деформацією колінного суглоба спосте­рігався у 82% випадків, вальгусна деформація коліна відповідно була у 18% пацієнтів. Серед пацієнтів пе­реважали жінки (72%), вік пацієнтів був від 42 до 86 років, в середньому 69 років.

 

Результати дослідження та їх обговорення. Ар­троз - це хронічне захворювання суглоба, при якому він поступово втрачає свої рухові функції. Якщо за­хворювання поширюється на прилеглі кісткові ткани­ни, то захворювання діагностується як остеоартроз. Оскільки при цьому відбувається деформація суглоба і навколосуглобових структур (капсули, сухожилля, синовіальних оболонок) діагноз формулюється як деформуючий артроз суглобів. Артроз тради­ційно вважається віковим захворюванням - страждає до 85% людей старше 65 років. Як правило, в літньому віці має місце артроз колінного суглоба 2-го ступеня. Однак у 30% чоловіків і жінок перші симптоми артрозу суглобів з'являються в 40-45 років. Артроз колінного суглоба є однією з найбільш розповсюджених причин болю та втрати рухливості. Ця патологія є основним показанням до виконання ендопротезування.

 

Тотальне ендопротезування колінного суглоба (ТЕКС) - це заміна колінного суглоба, яку медики ре­комендують робити на пізніх стадіях артрозу. Адже коли власний колінний суглоб майже або навіть по­вністю зруйнований, в коліні виникає дуже сильний і безперервний біль, причому як при русі, так і в стані спокою .

 

Переглядів: 172 | Додав: ROKYTA | Теги: заміна колінного суглобу, ендопротезування коліна | Рейтинг: 5.0/1

Всього коментарів: 0
avatar